o Akademik birimin/ bölümün genel tanıtımı
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Gıda Güvenliği ve Kalitesi Anabilim Dalı (https://guvenligida.lee.comu.edu.tr/), gıda üretiminden tüketime kadar olan tüm süreçlerde insan sağlığını korumaya yönelik bilgi ve teknolojileri geliştirmeyi amaçlayan, multidisipliner bir akademik birimdir. Program, öğrencilere gıda güvenliği, hijyen, kalite kontrol sistemleri, gıda mevzuatı, mikrobiyoloji, kimya ve toksikoloji mevzuatı gibi konularda ileri düzey bilgi kazandırmayı amaçlar. Ayrıca, program gıda sektörünün güncel ihtiyaçlarına cevap verebilecek bilimsel ve teknik bilgiyle donatılmış, analitik düşünebilen, araştırmacı ve etik değerlere bağlı mezunlar yetiştirmeyi hedefler.
o Varsa tarihçesi ve vizyonu
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Gıda Güvenliği ve Kalitesi Anabilim Dalı, 2021 yılında kurulmuş olup, özellikle son yıllarda artan gıda kaynaklı sağlık sorunlarına çözüm üretme amacıyla eğitim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir. Vizyonu; ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan, gıda güvenliği ve kalite yönetimi alanlarında öncül bir akademik merkez olmaktır.
o Sunulan programlar (lisans, yüksek lisans, doktora)
Yüksek Lisans Programı (Tezli)
o Alt Yapı Olanakları (Laboratuvar, Kütüphane, bilgisayar alt yapısı)
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Gıda Güvenliği ve Kalitesi Anabilim Dalı disiplinler arası bir program olmasından ve öğretim üyelerinin Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Fen Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Deniz Bilimleri Fakültesi ve çeşitli Meslek Yüksek Okulunda görev yapmasından dolayı öğrenciler, eğitimleri süresince pek çok donanımlı laboratuvarlar ve teknik altyapıdan yararlanabilmektedir. Program kapsamında öğrencilere, uygulamalı derslerde ve tez çalışmalarında gıda analizi, mikrobiyoloji, kimya, enstrümantal analiz ve kalite kontrol gibi alanlara yönelik laboratuvarlar olanakları sunulmaktadır. Ayrıca, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama Merkezi (ÇOBİLTUM (http://merkezlab.comu.edu.tr)) bünyesinde yer alan çok çeşitli laboratuvar ve analiz cihazı; öğrencilerin Gıda Güvenliği ve Kalitesi alanında yapacakları tezlerde ihtiyaç duyacakları analizler için donatılmıştır.
Diğer taraftan öğrenciler ödev, araştırma vb. faaliyetlerinde 7 gün 24 saat hizmet veren 1000 kişilik oturma kapasitesine ve 17 km raf uzunluğuna sahip Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi (https://lib.comu.edu.tr/) aracılığıyla ister kampüs içinden ulaşarak kitap vb. ödünç alabilirler isterlerse de kampüs dışından bağlanarak e-kitap, e-dergi, e-tez, ve e-gazete veri tabanlarından faydalanabilirler. Öğrenciler araştırmalarını öğrencilerin kullanımı için kurulmuş farklı noktalarda bulunan bilgisayar laboratuvarları veya kendi cihazları ile bağlanabilecekleri kampüs ağı (eduoram) üzerinden gerçekleştirebilirler.